Vaše soukromí je pro nás důležité!

Abychom mohli naše služby stále zlepšovat, používáme na stránkách www.babickarstvi.cz soubory cookies. Cookies využíváme, abychom zajistili spolehlivost a bezpečnost našich stránek, sledovaly jejich výkonnost a zprostředkovávaly vám váš nákup a cílenou reklamu.

Tlačítkem „Souhlasím“ nám umožníte použití volitelných cookies. Spravovat svoje preference můžete tlačítkem „Upravit nastavení“.
Více informací najdete ZDE. Svůj souhlas můžete kdykoli změnit v nastavení.
Pokud nesouhlasíte, klikněte ZDE.

Souhlasím Upravit nastavení
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování webu. Bez těchto cookies by nebylo možné náš web využívat, proto není možné tyto cookies odmítnout.
Analytické cookies slouží k tvorbě statistik, přehledů a optimalizaci webu. Díky tomu můžeme vylepšovat naše stránky a dělat je pro vás příjemnější.
Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.
Tyto cookies umožňují zobrazování relevantních reklam přesně pro vás.
Přijmout zvolené cookies

Přáníčka a dárková balení

Nabízíme stylová dárková balení a přání v různém provedení.

Vybrat si
  • Možnosti platby
    Bankovním převodem zdarma
    Platební kartou zdarma
    Dobírka 30 Kč
Dárky s věnováním není možné zaslat na dobírku.
  • Možnosti dopravy
Zasíláme pouze do ČR. Pro nákup na Slovensko navštivte babickarstvo.sk
  • Zásilkovna 45 Kč
    Kurýrní služba - DPD 85 Kč
    ČP - Balík do ruky 115 Kč
    ČP - Balík na poštu 105 Kč
    ČP - Balík do Balíkovny 65 Kč

    Osobní odběr Shipmall (Týniště nad Orlicí)

    zdarma 


Při objednávce nad 1.200 Kč doprava zdarma!
Shoproku - vítěz

Necestujte prstem po mapě, cestujte od dobroty k dobrotě

Necestujte prstem po mapě, cestujte od dobroty k dobrotě

 Přesně to se stalo třeba britské bestsellerové spisovatelce Julii Caplinové, o níž její vydavatelé píší, že je „závislá na cestování a dobrém jídle“. Obě tato témata pak spojuje ve svých romantických knihách pro ženy, které následně nesou názvy Kavárna v Kodani, Pekárna v Brooklinu nebo třeba Cukrárna v Paříži.

Loni tato spisovatelka navštívila Prahu, přičemž do té doby rozhodně neuvažovala o tom, že by děj další knihy umístila právě sem. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr. „Bylo to naprosto skvělé! Zjistila jsem toho hodně nejen o české historii, ale i o české gastronomii. Zamilovala jsem si knedlíky a také svíčkovou omáčku s hovězím masem. Výborná byla i pražská šunka s křenem, protože ten mám moc ráda,“ řekla tehdy Julie Caplinová novinářům.

 

Ochutnávka krás z České republiky

Člověk nemusí být vůbec spisovatel, aby na svých cestách objevoval speciality místní kuchyně. A nemusí ani opustit hranice této země. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku je totiž spousta staročeských, někdy i trochu zapomenutých dobrot, které stojí zato objevovat. Pamatuji si, jak jsem v Olomouci neodolala smaženým olomouckým tvarůžkům, v Beskydech jsem se ještě jako malá holka mohla doslova ujíst frgálů, v Českém Krumlově jsem zase už coby dospělá ochutnala ve středověké krčmě U dvou Marií žahour.  A na severu Čech jsem se v zimě zahřívala Krkonošským kyselem a vzpomínala na večerníčky o Trautenberkovi, pro kterého to „kyselo bylo málo kyselý“.

Čím jsem starší, tím víc mne baví zamilovávat se přes žaludek. Ale nechci na to být sama. Jako ideální se pak jeví cestovat za gastronomickými zážitky s někým, s kým je mohu sdílet, a pak si ty dobroty třeba i doma uvařit. Taky vás napadla vnoučata? Trávit čas v kuchyni při přípravě společného jídla je stejně velké dobrodružství, jako mlsat místní speciality. Pro ty, kdo takovému koníčku propadnou, existuje skvělá pomůcka – Stírací gurmánská mapa s recepty našich babiček.

Ta nabízí tipy na 35 netradičních specialit z různých míst naší země. Jsou ukryté pod stíracími poli – když danou oblast navštívíte, setřete na mapě políčko a najdete obrázek místní tradiční delikatesy. K mapě patří i sešit s recepty na všechna objevená jídla - to abyste si je mohli doma zkusit uvařit třeba právě s dětmi. Nezapomeňte se k tomu vystrojit hezkou zástěrou a vybavit rukavicí i utěrkou, protože pak je společné vaření ještě lepší.

 

Kdepak tohle asi vařili?

Pro inspiraci vybíráme z gurmánské mapy jeden podzimní recept, který vnoučata určitě ocení. Zkusíte si tipnout, z které části naší země pochází?

 

Rozcuchaná nevěsta

Ingredience:

1 kg vařených brambor

20 g cukru

půl lžíce skořice

5 vajec

2 dcl smetany

Máslo

 

Postup:

Pekáček vymažeme a poklademe 1 cm silnou vrstvu nastrouhaných vařených brambor. Na ně položíme vrstvu nastrouhaných jablek, která smícháme s cukrem a skořicí. Stále opakujeme vrstvy a zakončíme bramborami. Rozšleháme vejce se smetanou, přelijeme a pečeme do zlatova. Nakonec pocukrujeme.

 

Vůně dálek v babiččině kuchyni

Abychom ale nediskriminovali ty, kteří mají rádi cestování k moři a ochutnávky exotičtějších kuchyní. Určitě není od věci připomenout si s vnoučaty třeba tu skvělou chorvatskou, bulharskou či řeckou kuchyni, kterou vyzkoušely o letošních prázdninách. Středomořskou dietu ostatně nám Čechům doporučují všichni lékaři kvůli jejím zdravotním benefitům. Není zkrátka nad zeleninové saláty se zálivkou z olivového oleje, kterému už staří Řekové přezdívali „tekuté zlato“.

A jinou inspirací ze středomoří mohou být lanýžové delikatesy. Lanýž je vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů a specialitami z nich se chlubí třeba italské, francouzské či chorvatské restaurace. Až se s vnoučaty pustíte do přípravy takového pokrmu, není třeba utratit majlant za kousek drahé houby. Jídlo krásně provoní lanýžová mořská sůl, která udělá exotickou pochoutku i z obyčejných špaget. Tak dobrou chuť!

autor: Zdenka Lacková